Deze 7 vormen van afwerking zorgen voor buitengewoon drukwerk

Wist je dat drukwerk niet meteen klaar is als het gedrukt is? Nadat de producten gedrukt zijn, is het tijd voor de afwerking. Een goede afwerking is essentieel voor een professionele uitstraling. Bovendien verhoogt het de levensduur van het product. Er zijn veel opties in afwerking tegenwoordig. In dit artikel lichten wij 7 opties uit en gaan wij verder in op de afwerkingsmethoden waarmee je jouw drukwerk van die extra uitstraling en functionaliteiten voorziet.

Verfraaien

Lamineren
Door jouw drukwerk te lamineren, wordt het steviger en voorkomt het scheuren. Dit verhoogt de levensduur. Kies jij de passende uitvoering? Dan geef je jouw drukwerk een nog uniekere uitstraling. Er zijn veel originele opties, zoals leer, linnen en zand. Mat, hoogglans en soft touch laminaat zijn de meest gebruikte. Bedenk zelf wat beter past bij jouw doel: een opvallende leder-look brochure of een meer chique folder voorzien van een soft touch laminaat.

UV spotten en UV lakken
Met UV spotten laat je bepaalde delen van jouw drukwerk opvallen door deze te voorzien van een glanzende laag. Zo laat je bijvoorbeeld het onderwerp van je flyer er meer uitspringen. UV lakken voorziet het gehele drukwerk van een glanzende laag. Dit kun je echter ook bereiken middels glanslaminaat. Wil jij jouw product voorzien van een gehele glanzende laag, dan raden wij de vorm van glanslaminaat aan. UV lakken verstevigd het papier namelijk niet en is minder goed bestand tegen vocht, dan een glanslaminaat.

Foliedruk
Wil je een extra luxe uitstraling met een verwerking van goud of zilver, dan is foliedruk de methode die je zoekt. Met behulp van een messing stempel en een temperatuur van 130 graden brengen wij folies in zilver of goud aan op jouw drukwerk. Een speciale drukmethode die zorgt voor een extra luxe afwerking. Perfect voor chique kerstkaarten, speciale uitnodigingen, certificaten of diploma’s.

 

Functionaliteiten

Rillen
Rillen is een afwerkingsmethode waarbij onder druk een lijn in het papier wordt geperst, zodat het makkelijk gevouwen kan worden. Dit is noodzakelijk bij papier van 150 gram en meer. Je wil namelijk niet dat het papier breekt bij het vouwen of dat de vouw er rommelig uitziet.

Stansen
Met behulp van een stansvorm wordt jouw drukwerk uitgesneden in welke vorm je maar wilt. Daarbij is elke vorm mogelijk. Het papier wordt in de vorm van de stans gesneden en zo creëer je jouw unieke drukwerkproduct.

Perforeren
Wil je dat gebruikers een deel van je product kunnen afscheuren, zoals bijvoorbeeld een kortingsbon of controlestrook van een ticket? Dan kies je voor perforeren. Het (dikke) papier voorzien wij dan van een scheurlijn!

Pregen/ blinddruk
Je drukwerk voorzien van een extra luxe afwerking kan met behulp van pregen/ blinddruk. Bij deze methode wordt er, net als bij rillen en stansen, een vorm in het papier geperst. Je product krijgt dan reliëf, wat zorgt voor een luxe uitstraling.

 

De belangrijkste les die wij je willen meegeven is: maak altijd de keuze voor afwerking op basis van het doel van jouw drukwerk. Het drukwerk moet immers qua stijl, functie en levensduur passen bij het doel en het bijbehorende bedrijf, dienst of evenement dat je wilt promoten. Heb je nog vragen of wil je advies van een van onze specialisten? Neem dan contact met ons op.