De verschillen tussen digitaal en offset drukwerk die belangrijk zijn om te weten

In de praktijk merken we dat er nog wel eens onduidelijkheid bestaat tussen digitaal en offset drukwerk. Zeker als je voor het eerst drukwerk bestelt. Omdat het verschil tussen beide belangrijk is, zetten we de verschillen in dit artikel voor je uiteen.

Wat is digitaal drukwerk?

Digitaal drukwerk (vaak ook wel printen genoemd) wordt geproduceerd op onze professionele Océ ColorStream 3900 en is de ideale oplossing voor kleinere oplages. Digitaal drukwerk is een volledig geautomatiseerd proces waarbij een computer het drukwerk direct doorstuurt naar de pers. Omdat er geen drukplaten nodig zijn, scheelt dit enorm aan opstartkosten. Je bestelt wat je op dit moment nodig hebt waardoor het een goedkoper alternatief is dan offset drukwerk.

Ook als je jouw drukwerk graag wilt personaliseren of als er sprake is van variabel drukwerk, denk bijvoorbeeld aan 10 verschillende ontwerpen van flyers of drukwerk in verschillende talen, dan is digitaal drukwerk de eerste keuze. Over de kwaliteit hoef je je geen zorgen te maken, die is nagenoeg hetzelfde als bij offset drukwerk. Bijkomend voordeel is dat je jouw drukwerk ook nog eens razendsnel in huis hebt.

Hoe zit het dan met offset drukwerk?

Offset drukwerk wordt op onze grote traditionele drukpersen gedrukt, op zogenaamde “combinatievellen”. Bij deze druktechniek gebruiken we drukplaten waarop het drukbeeld wordt belicht. Op de drukplaat is het beeld aangebracht dat gedrukt moet worden. Dit kun je het beste vergelijken met een negatief van een analoge fotocamera. Omdat het drukwerk niet direct op kleur is -vaak zijn hiervoor zo’n 100 vellen nodig- is offset drukwerk minder prettig voor het milieu.

Toch is offset drukwerk nog altijd een goedkopere oplossing als het gaat om hogere oplages. Door verschillende orders ook nog eens slim te combineren kunnen we jouw orders tegen een hele interessante prijs produceren.

Kies voor digitaal of offset

Voor een aantal producten kun je zelf kiezen of je digitaal of offset wilt drukken. Onder deze producten vallen bijvoorbeeld flyers, visitekaartjes, folders, ansichtkaarten en posters. Wanneer je een kleine oplage en met spoed nodig hebt, dan kies je voor digitale druk. Heb je juist een grote oplage en wil je de allerlaagste prijs? In dat geval ligt offset drukwerk het meeste voor de hand.