Hulp bij je keuze: welke papiersoort gebruiken?

Ken je dat gevoel… als je een prachtig ontwerp hebt gemaakt voor bijvoorbeeld jouw flyer; je plaatst een bestelling, het wordt geleverd, je opent de doos en opeens voel jij ontevredenheid. Het ziet er niet professioneel uit, het papier is te dun en de kleuren komen niet mooi uit. Dit alles kan veroorzaakt worden door zoiets simpels als de papiersoort. Je kan wel een prachtige flyer ontwerpen, maar het materiaal speelt ook een grote rol. In dit artikel leggen wij jou uit waar je op moet letten als je drukwerk gaat bestellen. Met deze tips bestel jij nooit meer een tegenvaller.


Twee categorieën papier

Globaal gezien zijn papiersoorten in twee categorieën te verdelen, namelijk ongestreken (uncoated) en gestreken (machine coated: MACO) papier. Het verschil tussen deze twee papiersoorten is dat gestreken papier gladder aanvoelt dan de ongestreken soort. Bovendien glanst gestreken papier meer – tenzij je natuurlijk kiest voor de matte variant. Een ander verschil tussen de twee papiersoorten is dat ongestreken papier goed te beschrijven is, in tegenstelling tot het gladde gestreken papier waarop de inkt blijft liggen. Tekst is dus op gestreken papier iets minder goed leesbaar, terwijl kleurrijke afbeeldingen op deze papier juist veel beter tot hun recht komen.

Gestreken papier

  • Voelt gladder aan;
  • Glanst meer;
  • Kleurrijke afbeeldingen komen beter tot hun recht

Ongestreken papier

  • Wordt veel gebruikt voor briefpapier, enveloppen en notitieblokken;
  • Tekst wordt duidelijk weergegeven;
  • Je kunt er op schrijven.

Over het algemeen drukken wij veel folders, brochures, menukaarten, flyers en posters op gestreken papier, terwijl voor briefpapier, enveloppen en notitieblokken vaak ongestreken papier wordt gekozen.


PAPIERDIKTE

Eenmaal een passende papiersoort gevonden, moet je ook nog de dikte van het papier bepalen. De dikte van papier wordt aangeduid in gram per vierkante meter. Is dit bijvoorbeeld 80g/m2, dan betekent dat één velletje van deze specifieke papiersoort bij een afmeting van 1 meter bij 1 meter 80 gram weegt. Hoe dikker het papier, hoe minder het doorschijnt en hoe luxer het eruit ziet. Voor flyers en brochures wordt doorgaans wat dikker papier gebruikt. Wil je het drukwerk per post versturen? Verdiep je dan eerst in de portokosten. Het zou zonde zijn als je net de bovengrens van een bepaald portokostentarief overstijgt en voor elke brief een postzegel meer moet betalen.


WIL JE PERSOONLIJK ADVIES? NEEM DAN CONTACT OP MET EEN VAN ONZE SPECIALISTEN.