Andi’s nieuwe aanleverspecificaties – Dit zijn de voordelen voor jou!

Doordat wij werken met standaardisering kun jij vertrouwen op een correcte verwerking van jouw aangeleverde bestanden. Hieronder lees je 7 vragen én antwoorden over onze (nieuwe) aanleverspecificaties. Wat zijn de voordelen voor jou, waarom is goed aanleveren essentieel en hoe bewaken wij een perfect en voorspelbaar eindresultaat? Dit zijn vragen waar wij onder meer antwoord op geven! 

1. Waarom werken jullie met nieuwe aanleverspecificaties?

PDF is al geruime tijd het voornaamste bestandsformaat voor uitwisseling van drukklare bestanden. Veel leveranciers werken nog voornamelijk volgens de PDF/X-1a standaard, die al vrij oud is en bepaalde mogelijkheden niet ondersteunt. Denk hierbij aan gebruik van transparantie, colormanaged objecten of lagen. Deze elementen zijn wel inbegrepen in de PDF/X-4 standaard. De standaardisering draagt bij aan een betrouwbaar en voorspelbaar eindproduct. Iedere workflow bij Andi Smart Print Solutions, zowel van de verschillende print-technologieën als bij de traditionele offset, is 100% compatible met de PDF/X-4 standaard.

2. Wat zijn de voordelen voor mij?

Iedere workflow bij Andi Smart Print Solutions wordt continu voorzien van de meest recente updates en ondersteunt de volledige Ghent PDF Output Suite. Dit houdt in dat er zaken zoals, fonts, transparante items, overdruk, steunkleuren, beeldcompressie of kleurprofielen op een correcte manier verwerkt worden. Kortom, een voorspelbare verwerking waarbij onvolkomenheden tijdig gesignaleerd worden. Het voordeel voor jou is dat er meer bijzondere elementen en effecten zijn toegestaan in het PDF, die wij correct kunnen verwerken. De kans op onvolkomenheden wordt nu tot het minimum beperkt.

Doordat wij werken met PDF-X4 standaardisering kun jij vertrouwen op een correcte verwerking van jouw aangeleverde bestanden. Naast een mooi afwerkt product met een hoge leverbetrouwbaarheid kun jij rekenen op een goede druk- of printverwerking.

3. Waarom is het essentieel dat aanleveren goed gebeurt?

Om jou een goed eindproduct te kunnen leveren dient de aanlevering van een bestand zowel geschikt te zijn voor het druk- of printproces, als voor de verdere afwerking van het product. Het bestand moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Indien de richtlijnen worden aangehouden resulteert dit in een goed en voorspelbaar eindproduct.

4. Aan welke voorwaarden moet mijn bestand dan voldoen?

Op onze website geven wij een aantal richtlijnen om een goed verwerkbaar PDF-bestand te genereren. Hier vind je de richtlijnen. Houd je deze aanleverspecificaties aan, dan weet je zeker dat het goed komt! Er wordt altijd gecontroleerd of een document technisch verwerkbaar is met een voorspelbaar eindresultaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantal pagina’s, paginaformaat, afloop, marges voor verdere afwerking, ingesloten fonts, resolutie van beelden of kleurscheidingen. Inhoudelijk blijf jij zelf verantwoordelijk.

5. Hoe gaat het eigenlijk in zijn gang? Ik lever bestanden aan en dan?

Bestanden lever je aan bij de betreffende contactpersoon van sales support, of eventueel via onze online portal. Het team van sales support start met een eerste globale controle. Denk hierbij aan een controle van het aantal pagina’s, paginaformaat en gebruikte kleuren. Vervolgens wordt de order compleet uitgewerkt en gaat deze naar de afdeling technisch ordermanagement waar nog een gedegen controle plaatsvindt. Ook wordt er dan gecontroleerd of de bedrukking en indeling op de drukvellen correct zijn voor een verdere afwerking. Indien alle elementen in het PDF-bestand goed verwerkt kunnen worden dan mag het bestand door naar productie.

6. Wat gebeurt er als een bestand fouten bevat, zien jullie dit op tijd?

Alle aangeleverde bestanden gaan door onze ingangscontrole. Hierin vindt o.a. een technische controle plaats waarbij gecontroleerd wordt op onvolkomenheden. Onze ingangscontrole vindt al in een vroeg stadium plaats, waardoor onvolkomenheden al tijdig geconstateerd worden. Wij geven jou altijd een terugkoppeling als er iets mis is. Afhankelijk van de afwijking wordt er in overleg gekeken of jij zelf de correctie uitvoert of dat deze door ons hersteld wordt.

7. Wat zijn veel gemaakte fouten?

Regelmatig terugkerende fouten zijn bijvoorbeeld het ontbreken van afloop, een afwijkend paginaformaat, lage resolutie afbeeldingen of verkeerd kleurgebruik. Dit kun je met gemak voorkomen door bestanden aan te leveren volgens onze aanleverspecificaties.


Naast het juist aanleveren van bestanden, is het van belang dat jij de perfecte beslissing kunt maken als het gaat om papierkeuzes in combinatie met de gekozen druk of printmethode (offset, laser, inkjet). Een handig hulpmiddel hiervoor is onze Papierwaaier. Hierin zijn alle mogelijkheden gebundeld. Vraag nu gratis jouw papierwaaier aan!