Variabele data printing

Inkjet is terug van weggeweest. Dat heeft alles te maken met dé techniek van nu: VDP, oftewel Variabele Data Printing. Andi en Canon hebben de handen ineengeslagen om inkjet en VDP-techniek samen te voegen tot één kostenefficiënte en flexibele productielijn. Het doel: verspilling van papier tegengaan en een hogere respons bereiken. Want vanaf nu kun je ook via print écht gericht communiceren met jouw doelgroep.

Even terug in de tijd…
Inkjet rotatie was ooit een techniek die vooral geschikt was voor het verwerken van financiële overzichten, facturen of salarisstroken. Dankzij nieuwe ontwikkelingen, hebben offset en toner printen er nu een productief broertje bij. “Inkjet bestaat natuurlijk al veel langer,” vertelt Maarten Plug van Canon, “maar door verbeteringen op het gebied van capaciteit, productiviteit en vooral kwaliteit, biedt inkjet grote voordelen die uitstekend passen bij de hedendaagse communicatiebehoefte. Inkjet is bij uitstek geschikt voor hoge volumes van goede drukkwaliteit, maar dan wel met variabele inhoud.”

Inkjet rotatie maakt gericht communiceren mogelijk
Dankzij VDP wordt het mogelijk om drukwerk te personaliseren en aan te passen aan individuele wensen. Door de boodschap of inhoud telkens aan te passen, kan er gericht met een doelgroep gecommuniceerd worden. “Het grote voordeel van inkjet is dat grote hoeveelheden printproduct per item variabel kunnen zijn. Zo zou je een lading boeken op de eerste pagina kunnen voorzien van de naam van de lezer en zou het voorwoord in een catalogus gericht kunnen zijn aan de ontvanger. En dat tegen lage variabele kosten. Door slim om te gaan met data, kunnen bedrijven tevens aan de slag met gesegmenteerde communicatie. Denk bijvoorbeeld aan onze brievenbusreclame; die folders zouden geheel op de ontvanger afgestemd kunnen worden. Een gezin met twee tieners, zit niet te wachten op reclame voor Pampers. Dankzij VDP zou ik alleen die acties op mijn deurmat kunnen krijgen, die voor mij relevant zijn. En dat op één A4tje in plaats van 16 pagina’s. Dat maakt de attentiewaarde en effectiviteit van de reclame-uiting niet alleen hoger, maar bespaart ook flink wat papier. Bepaalde toepassingen die vroeger niet te betalen waren, zijn dankzij VDP binnen handbereik.”

Snellere doorlooptijd, waterdichte controle en zero-warehousing
Variabel Data Printing heeft ook aan de productiekant vele voordelen. “De printlijn die we samen met Andi neergezet hebben is vrij uniek. Doordat we twee Canon inkjetprinters hebben gecombineerd met een enorm stuk nabewerking van Müller Martini, komt Andi zonder extra handelingen van een blanco rol papier tot een kant en klaar eindproduct. Een eindproduct dat machinaal ook nog eens 100% gecontroleerd wordt op aantallen en inhoud. Dat verkort de doorlooptijd aanzienlijk. Doordat veel tijdrovende handelingen opgevangen worden door de machine, kan wat vroeger twee weken duurde nu in 24 uur aangeleverd worden. Dat maakt het printproces veel flexibeler. Klanten hoeven geen grote voorraden meer te houden, waardoor ze ook minder weggooien. Voorheen werden bijvoorbeeld handleidingen in pallets tegelijk afgenomen en was de handleiding al verouderd voor de bulklading op was. Hetzelfde geldt voor brochures en productcatalogussen. Dankzij on demand printen kan de klant Andi simpelweg een up-to-date printopdracht sturen wanneer het nodig is en deze razendsnel in huis hebben. Minder handelingen, lagere kosten, geen (deel)voorraden meer en nauwelijks verspilling. Slechts snellere en actuelere communicatie van uitstekende kwaliteit.”

Offset vs Print
Betekent dit het einde van offset? “Nee, zeker niet. Er zal altijd markt zijn voor high-quality offsetdrukken. Miljoenen exemplaren van een Harry Potter boek moet je gewoon offset blijven produceren, maar er is zeker een groeiende markt die geschikt is voor inkjet. Vanuit de (grafische) markt krijgen we steeds vaker terug dat kwaliteit geen issue meer is. Met andere woorden: het is gewoon goed genoeg. Andi kan als geen ander adviseren welke producten geschikt zijn om over te zetten naar deze nieuwe ‘lean-en-mean’-vorm van produceren. Doe er je voordeel mee!”